Beč, 24. kolovoza 2020.

PUTOVANJE IZ HRVATSKE U AUSTRIJU I TRANZIT PREKO AUSTRIJE

Od 17. kolovoza 2020. na snazi je upozorenje austrijske Vlade za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata. Ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje.

Putnici koji u Austriju ulaze bez testa  moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. (U prilogu: Erklärung zur Ein- und Durchreise/ Entry- and transit declaration)

Za tranzit preko Austrije u cestovnom i zračnom prometu nije potreban PCR-test, ali potrebno je ispuniti i potpisati izjavu o tranzitu (Erklärung zur Ein- und Durchreise/ Entry- and transit declaration).  

Preporučuje se gore navedeni Obrazac o ulasku u zemlju i tranzitu ispuniti i potpisati unaprijed čime se može smanjiti vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

Od 22.8. 2020. PCR-test nije potreban ni u slučaju prekograničnih radnika uz prethodno ishodovanu potvrdu poslodavca o redovitom putovanju u Austriju zbog zaposlenja (Berufspendler).

https://www.wko.at/service/aussenwirtschaft/pendlerbescheinigung-oesterreich-einreise.pdf

Daljnje informacije na hrvatskome jeziku o uvjetima ulaska u Austriju, kao i ostalim iznimkama za ulazak u Austriju bez PCR-testa (potreba liječenja, transport osoba i roba i sl.) možete naći na portalu austrijske Gospodarske komore Advantige Austria“

https://www.advantageaustria.org/hr/oesterreich-in-croatia/news/local/COVID19_Info_August_2020.hr.html

Erklärung zur Ein und Durchreise
Entry and transit declaration

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana