Beč, 19. kolovoza 2020.

Reakcija veleposlanika Daniela Glunčića na natpis ispred gostionice u Grazu kojim se zabranjuje ulaz svim povratnicima iz Hrvatske

Gosp. Niki Fellner
glavni urednik
oe24 GmbH
Friedrichstraße 10
1010 Beč

 

Poštovani glavni uredniče,

Temeljem velikog broja reakcija povodom objave  Vašeg članka pod naslovom „Erster Wirt greift durch: 'Nicht für Kroatien-Rückkehrer'“ (17.8.2020.) želim Vas informirati kako su poruku  gostioničara, koji je  natpisom „Ne za povratnike iz Hrvatske“  navodno želio zaštiti svoje stalne goste, mnogi čitatelji potpuno drukčije shvatili.  Mnogi se osjećaju etiketiranim jer se povratak s godišnjeg iz Hrvatske automatski poistovjećuje sa zarazom, a izvor se zaraze automatski povezuje s Hrvatskom. Neki čitatelji se osjećaju šikaniranima, neki ovakav stav smatraju čak rasističkim.

Treba se samo prisjetiti situacije u Tirolu kad se, bez obzira na mnoge slučajeve infekcije proizašle iz tog područja, ipak suosjećalo sa stanovništvom koje je čekalo kraj karantene, a među kojim su se našli i mnogi hrvatski državljani.  Koronavirus, dakle, pogađa cijeli svijet i pojavljuje se u valovima, i to u različitim područjima i različitim zemljama.

Stoga bismo, upravo u kriznim vremenima poput ovih, trebali pokazati solidarnost, a ne isključivanjem i stvaranjem atmosfere straha dodatno pojačati patnju. Razumljivo je da je Hrvatska od trenutka Upozorenja za putovanja bila jače zastupljena u medijima.   Isto tako se može razumjeti da su medijska izvješća kod nekih pojačala zabrinutost i strah od zaraze koronavirusom.  Međutim, mjere za kojima je posegnuo spomenuti gostioničar, krajnje su zabrinjavajuće.  Pogotovo onda kad ih se opravdava pozivajući se na lojalnost austrijskoj Vladi.

Ovakvo ponašanje nikako ne štiti od zaraze. Upravo suprotno: Ono truje osjećaje svih onih koji su pogođeni trenutnom situacijom, a to su u prvom redu Austrijanci, ali i svi drugi turisti koji su odmor proveli u Hrvatskoj, a koji, uostalom, od ponedjeljka više ni ne mogu ući u zemlju bez testa.

Zahvaljujemo Vam se  što ste izvijestili o ovom slučaju te nam na taj način skrenuli pozornost na čitavu  problematiku.

 

Srdačan pozdrav

Daniel Glunčić
veleposlanik

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana