Beč, 20. prosinca 2017.

Uručene nagrade piscu Gavranu i znanstveniku Zeliću

Nagrada „Alois Mock Europapreis“ za 2017. godinu uručena je hrvatskom književniku Miri Gavranu u austrijskom Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove u srijedu, 20. prosinca 2017. Iste je večeri bivšoj austrijskoj ministrici vanjskih poslova Beniti Ferrero-Waldner uručena nagrada zaklade Alois Mock za 2016. godinu, te posebna nagrada za znanost zaklade hrvatskom germanistu dr. Tomislavu Zeliću. Odabir hrvatskog književnika Gavrana i znanstvenika Zelića za nositelje uglednih nagrada u kontekstu je Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., u sklopu koje je kao posljednja manifestacija upriličeno i svečano uručenje nagrade. Kontekst Godine kulture Hrvatska-Austrija i prijateljsku naklonost Hrvatskoj nekadašnjeg austrijskog vicekancelara po kojem nagrada nosi i ime su istaknuli svi govornici svečane dodjele, u prvom redu bivši kancelar Wolfgang Schüssel i ministri vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner i Michael Spindelegger.

Uvodno je bivši austrijski kancelar Wolfgang Schüssel rekao nekoliko riječi o primateljici nagrade Ferrero-Waldner, s kojom ga veže dugogodišnja suradnja na poslovnom i privatnom planu. Benita Ferrero-Waldner završila je studij prava u Salzburgu, gdje je i doktorirala, nakon čega se uključuje u austrijsku službu vanjskih poslova, a djelovala je u austrijskim veleposlanstvima u Madridu, Dakaru i Parizu. Prije nego je postala ministrica vanjskih poslova obnašala je dužnost šefice protokola glavnog tajnika UN-a Boutrosa Boutrosa-Ghalija, a na čelu austrijske diplomacije bila je od 2000. do 2003, nakon čega nastavlja karijeru kao povjerenica EK za vanjsku politiku i politiku susjedstva (2004.-2009.) Dr. Ferrero-Waldner je u govoru zahvale istaknula kako ova nagrada zauzima posebno mjesto u njezinoj karijeri, u prvom redu imajući u vidu da nosi ime njezinog prethodnika i jednog od najvećih Europejaca u austrijskoj povijesti.

Brojnim prisutnima se obratio direktor zaklade „Alois Mock“ i bivši austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, nakon kojega je govor održao i sam Miro Gavran. Hrvatski književnik je uvodno posebno pozdravio dr. Edith Mock, udovicu pokojnog austrijskog vicekancelara, izražavajući žaljenje što bivši austrijski vicekancelar ne može sudjelovati na dodjeli nagrade. Hrvatski spisatelj je zahvalio stručnom ocjenjivačkom odboru zaklade, koji je njegov književni opus ocijenio vrijednim nagrađivanja. Nagrada koja nosi ime austrijskog političara i velikog prijatelja Hrvatske, koji je našoj domovini iznimno pomogao u vrijeme Domovinskog rata, ima posebnu težinu, istaknuo je Gavran, naglasivši kako mu je iznimna čast da se ovim činom uvrstio u niz zaslužnih Europljana nositelja nagrade. Miro Gavran se u svom govoru zahvale osvrnuo i na činjenicu koja najbolje svjedoči o popularnosti dr. Mocka u Hrvatskoj: austrijski političar je počasni građanin u pet hrvatskih gradova – u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Koprivnici i Virovitici, a na inicijativu Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča je 1993. ovjenčan počasnim doktoratom na Sveučilištu u Zagrebu. K tome ne treba zaboraviti da je u sklopu Sveučilišta u Zadru otvorena čitaonica s imenom velikog prijatelja Hrvatske, istaknuo je Miro Gavran.

Posebnu nagradu za znanost zaklade „Alois Mock“ dobio je hrvatski germanist s Filozofskog fakulteta u Zadru dr. Tomislav Zelić. Dr. Zelić djeluje kao izvanredni profesor na Katedri za njemačku književnost Sveučilišta u Zadru, a bavi se dodirima hrvatske književnosti i književnosti njemačkog govornog područja 19. i 20. st.

Činjenicom da su dvjema nagradama zaklade „Alois Mock“ ovjenčani jedan od naših najuspješnijih pisaca kao i mladi hrvatski znanstvenik još su jednom potvrđene bliske veze dviju zemalja. Svečanom dodjelom nagrada u dvorani Alois Mock u austrijskom Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove na najbolji je mogući način okrunjena Godina kulture Hrvatska-Austrija 2017., najveći bilateralni kulturni projekt dviju zemalja od uspostave diplomatskih odnosa prije 25 godina.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana