Godina kulture Hrvatska – Austrija

 

„Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ je bilateralni projekt koji dvije zemlje organiziraju s ciljem jačanja kulturnih, ali i političkih i gospodarskih veza. Više o Godini kulture možete naći u elektronskoj verziji brošure, koja sadrži program manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Napominjemo da je program podložan promjenama i nadopunama.

Ovdje možete pročitati i preuzeti brošuru na hrvatskom i njemačkom jeziku.

 

U Hrvatskom veleposlanstvu u Beču je 11.10.2017. u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. organizirano gostovanje hrvatskog književnika Mire Gavrana i njegove supruge glumice Mladene Gavran, koji su brojnoj publici priredili književno-kazališnu večer. Jedan od povoda gostovanja Mire i Mladene Gavran je austrijska nagrada Alois Mock, koja će Miri Gavranu biti uručena do kraja godine.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/knjizevno-kazalisna-vecer-s-mirom-gavranom,47056.html

U bečkoj kavani Prückel je u petak, 6.10. s početkom u 19 sati održan ovogodišnji Dan kave u organizaciji Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove i Veleposlanstva RH u Beču. Tematska okosnica Dana kave, koji je organiziran kao jedna od manifestacija u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., bila je Europska prijestolnica kulture, još jedna od poveznica kulturne suradnje dviju zemalja.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,46991.html

U petak, 29.9.2017. je u Veleposlanstvu RH u Beču gostovala hrvatska spisateljica Milana Vuković Runjić. Povod gostovanja Milane Vuković Runjić u okviru Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. bio je njezin roman „Hotel u oblacima 1914.“ koji tematizira početak Prvog svjetskog rata, ali i činjenica da je žensko stvaralaštvo u Hrvatskoj i Austriji jedan od naglasaka Godine kulture.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,46959.html

Kao i prošle godine,  kada je na obilježavanju Europskog dana jezika svoje mjesto prvi put našao gradišćanski hrvatski kao regionalna varijanta hrvatskog jezika, i ove godine je na središnjem djelu manifestacije uz standardni hrvatski jezik bio predstavljen i gradišćanski hrvatski. Ulomak su čitali gradišćansko-hrvatska književnica Ana Šoretić i Domagoj Marić iz VRH Beč. Ukupno je na središnjem dijelu manifestacije predstavljeno 35 europskih jezika.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,46798.html

U Beču je u utorak, 19. rujna 2017 otvorena izložba s djelima  poznatog suvremenog hrvatskog umjetnika Zlatka Kesera. Izložba je ostvarena u suradnji s Wohninvestom, Udruženjem austrijskih financijskih upravitelja, Društvom revizora i poreznih savjetnika i Veleposlastvom Republike Hrvatske u Beču, a organizirao ju je i postavio ugledni bečki financijski stručnjak, kolekcionar i promicatelj hrvatske umjetnosti Alfred Brogyányi koji je za ovu priliku iz svoje opsežene zbirke pod nazivom „Ars Croatiae“ izdvojio 10 većih Keserovih ulja na platnu koja će do kraja godine krasiti reprezentativan poslovni  prostor Wohinvesta.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/otvorenje-izlozbe-zlatka-kesera,46613.html

U galeriji Zračne luke Graz je u ponedjeljak, 10.7. otvorena izložba „Bljesak raznolikosti - Hrvatska“.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,45991.html

U Veleposlanstvu RH u Beču upriličeno je 29.6. scensko izvođenje kazališnog komada „Stranac u Beču“ („Ein Fremder in Wien“) Mire Gavrana, koji opisuje susret i razgovor Marije Terezije i Ruđera Boškovića. Kazališni komad su izveli Samantha Anušić i David Amster, dvoje studenata slavistike na Sveučilištu u Beču, a komad je za ovu izvedbu prilagodila prof. Andrea Zorka Kinda Berlaković sa Sveučilišta u Beču.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/obiljezena-tristota-obljetnica-rodenja-marije-terezije,45647.html

U Beču je u utorak, 27.6.2017. postavljena spomen ploča hrvatskom eruditu Pavlu Ritteru Vitezoviću (1652-1713). Projekt je ostvaren zahvaljujući trudu i financijskim sredstvima Austrijskog društva za kroatistiku, Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ i Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva RH u Beču.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/u-becu-postavljena-spomen-ploca-pavlu-ritteru-vitezovicu,44615.html

Habsburška Dalmacija kao stjecište kultura“, naziv je izuzetno zanimljivog i dobro posjećenog predavanja koje je u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču 23. lipnja 2017. održala prof. dr. sc. Smiljka Malinar iz Zagreba.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/habsburska-dalmacija-kao-stjeciste-kultura,44541.html

U Linzu je u četvrtak, 22. Lipnja 2017. otvorena izložba fotografija „Bljesak raznolikosti – Hrvatska“

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44519.html

U odvojenim predavanjima i izlaganjima bečkoj su se publici predstavili jedan od najboljih živućih hrvatskih spisatelja Zoran Ferić te dramaturginja Vedrana Klepica.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/zoran-feric-i-vedrana-klepica-predstavljeni-beckoj-publici,44619.html

U Beču je u okviru Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017. u petak, 9. lipnja 2017. održano predavanje i vođenje po osmom bečkom kotaru. 

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44518.html

Dvije manifestacije u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija obilježile su kraj drugog lipanjskog tjedna: u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču održan je u četvrtak, 8.6. koncert trija u sastavu Josipa Bainac (sopran), Andrea Nikolić (violina) i Marin Drmač (klavir), dok je je petak, 9.6. u suradnji s Maticom hrvatskom iz Beča održano predavanje-vođenje „Hrvatski tragovi u osmom bečkom kotaru“ Ane Stojević.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44328.html

U sklopu književne tribine održane 6.6.2017. u Veleposlanstvu RH u Beču, svoj pjesnički, dramski i prozni opus je predstavila jedna od najpoznatijih gradišćansko-hrvatskih književnica Ana Šoretić.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44279.html

Dvije manifestacije u službenom programu Godine kulture održane su iste večeri, 30.5., u dva različita grada: koncert violinistice Andree Nikolić i orguljašice Zite Nauratyill u bečkoj Schottenkirche u sklopu ciklusa Gegenklang, kojeg je u spomenutoj crkvi osnovao zagrebački glazbenik Darko Pleli, i književna tribina s hrvatskim književnikom i dramaturgom Goranom Ferčecom u Klagenfurtu.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44169.html

Pomoćnica ministrice kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo je 22.5.2017. u prostorijama Veleposlanstva RH u Beču održala predavanje pod nazivom „Glazbeni i glazbeno-scenski festivali u Hrvatskoj“, u sklopu kojega je predstavila četiri nacionalna festivala – Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri i Osorske glazbene večeri.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,44062.html

Flora Turner Vučetić održala je 18. svibnja 2017. predavanje o Ivanu Meštroviću.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,43941.html

Veleposlanstva RH u Beču održan je 11. svibnja 2017. cjelovečernji recital mladog hrvatskog glazbenika Marina Drmača.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,43756.html

U crkvi Sv. Petra u Beču koncert su u ponedjeljak, 8. svibnja 2017. održale dvije mlade hrvatske glazbenice, sopranistica Marija Lešaja i orguljašica Katarina Javora.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,43755.html

Povodom obilježavanja godine kulture Austrija-Hrvatska 2017. Zaklada Aloisea Mocka zajedno s austrijskim Saveznim ministarstvom za Europu, integraciju i vanjske poslove objavljuje natječaj za godišnju nagradu “Alois Mock” hrvatskom znanstveniku ili znanstvenici za rad na temu Europske unije.

Više na: http://at.mvep.hr/files/file/dmku/at/170508-wissenschaftspreisespezial2017-en.pdf

U Veleposlanstvu RH u Beču održana je 28. travnja 2017. književno-glazbena večer s Terezom Kesovijom.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,43810.html

Predsjednica ogranka Matice Hrvatske iz Beča dr.sc. Željka Caparin održala je u četvrtak, 27.4. u Hrvatskom centru predavanje o Blagoju Bersi i njegovom djelovanju u Beču. Kako je naglasila Caparin, o bečkom razdoblju hrvatskog skladatelja postoji malo informacija, što je rezultat slabog interesa za Bersu u hrvatskoj muzikologiji dvadesetog stoljeća, budući da se Bersa ne ubraja u nacionalni glazbeni pravac prve polovice stoljeća. U istraživanju koje je predsjednica Matice Hrvatske u Beču provela u okviru svoje doktorske disertacije istraženo je razdoblje od 1896., kad je Blagoje Bersa došao u Beč, do 1919. kada se vratio u Zagreb.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42631.html

U Veleposlanstvu RH u Beču održano je u srijedu 26.4. predstavljanje projekta „Iron age Dunav“. Projekt je predstavio Voditelj projektnog tima Instituta za Arheogiju iz Zagreba dr. Saša Kovačević: Radi se o projektu u čijem su središtu istraživanje, zaštita i turistička uporaba najvažnijih kulturnih krajolika iz razdoblja starijega željeznog doba u srednjoj i istočnoj Europi.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42630.html

Mezzosopranistica Sandra Wigh Hrašćanec predstavila je u okviru koncerta pod nazivom „Žene u glazbi romantizma“, održanog u četvrtak, 20.4.2017. u Svečanoj dvorani vijećnice 18. kotara u Beču, skladbe rođene Bečanke Luise Erdödy Lios i hrvatske skladateljice Dore Pejačević, kao i pjesme Richarda Wagnera posvećene Mathildi Wesendock. Uz Sandru Wigh Hrašćanec na koncertu su nastupili pijanist Yu Chen i violinistica Qian Liu.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42499.html

U galeriji Heinl/Kunstforum  u Tullnu je u srijedu, 19.4.2017. g. u okviru Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017. otvorena izložba vukovarskog slikara, kipara, pjesnika i branitelja Dubravka Duića-Dunje. Izložbu je organizirala  Hrvatska katolička zajednica Sv. Stjepan iz Tullna na čelu s predsjednikom Franjom Raštigorcem, a nakon pozdravnih riječi ravnatelja galerije  Karla Heinla otvorio ju je gradonačelnik Tullna Peter Eisenschenk zajedno s veleposlanicom RH dr. sc. Vesnom Cvjetković  uz nazočnost  uglednih gostiju iz kulturnog i društvenog života Tullna,  Donje Austrije i Beča.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42394.html

U okviru Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.g. u Beču je u petak, 7. travnja 2017. gostovala prof.dr.sc. Leonida Kovač, prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti i viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prof. Kovač je u bečkoj Palais Porcia održala predavanje i vođenje kroz izložbu djela slikarice Naste Rojc.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42286.html

U okviru Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.g. u Beču je u petak, 7. travnja 2017. gostovala prof.dr.sc. Leonida Kovač, koja je u bečkoj Palais Porcia održala predavanje i vođenje kroz izložbu djela slikarice Naste Rojc.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42286.html

U Uredu saveznog kancelara Republike Austrije je 5.4. predstavljen projekt Rijeka 2020 - europska prijestolnica kulture. Projekt predstavljanja Rijeke 2020, koji je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija, se realizirao uz potporu Grada Rijeke u suradnji s Uredom saveznog kancelara RA. Manifestacija je u prvom redu bila namijenjena austrijskoj stručnoj publici, posebno imajući u vidu da se istoga dana u Beču održala pripremna radionica za austrijske gradove kandidate za prijestolnicu kulture 2024.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42261.html

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i austrijski ministar kulture, ustava i medija Thomas Drozda otvorili su 30. ožujka 2017. u palači Porcia u Beču izložbu "Hommage a Nasta Rojc" naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti. Izložba te izuzetne slikarice prve polovice 20. stoljeća otvorena je u nazočnosti brojnih predstavnika austrijskog kulturnog, diplomatskog, medijskog života te Hrvata koji žive i rade u Austriji, a održava se u sklopu godine kulture "Austrija-Hrvatska 2017". Uz dvoje ministara, prisutnima  su se obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić.

Više na: http://at.mfa.hr/hr/vijesti-i-najave/,42119.html

U ponedjeljak 27.3. u velikoj dvorani bečkog Konzerthausa nastupila je Zagrebačka filharmonija: koncert je održan kao jedna od najreprezentativnijih manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., a u sklopu ciklusa Jeunesse 2016/17. Orkestrom je ravnao poznati kineski dirigent Muhai Tang, a solistica na klaviru je bila austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42177.html

Od 21. do 27. ožujka ove se godine u Beču po peti put održao Filmski festival LET'S CEE, koji je specijaliziran za filmove srednje i istočne Europe. Ove je godine na festivalu prikazano ukupno 140 filmova, a uz nekoliko reprezentativnih kino dvorana u Beču (Kino Urania, Actor's Studio, Village cinema Wien Mitte, Artis International, Breitenseer Lichtspiele), ovogodišnji filmski festival održao se i u Grazu i Villachu. Praksa festivala je da se filmovi prikazuju na izvornim jezicima s engleskim ili njemačkih titlovima.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42175.html

U petak, 17. ožujka 2017. u austrijskom gradu Steyru održana je manifestacija „Istra kroz glazbu i književnost“. Riječ je o još jednoj u nizu promociji Hrvatske u sklopu Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.

Više na: http://at.mfa.hr/hr/vijesti-i-najave/,41927.html

Svestrani umjetnik Mate Matišić gostovao je 4. i 5. ožujka 2017. u Beču. U subotu 4.3. je u Hrvatskom centru održao koncert i prezentaciju o svom umjetničkom stvaralaštvu, što je poslužilo kao izvrstan uvod u gostovanje Gradskog kazališta Komedija s Matišićevom predstavom „Bljesak zlatnog zuba“ u bečkom Theateru Akzent u nedjelju, 5. ožujka. Matišić je autor nekoliko najuspješnijih hrvatskih dramskih tekstova i filmskih scenarija novijeg doba, a uz to sklada filmsku glazbu i svira nekoliko instrumenata.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41675.html

U organizaciji Austrijskog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Beču, u Veleposlanstvu RH u Beču je 9.3.2017. održano predavanje pod nazivom Bečka škola povijesti umjetnosti i hrvatska znanost o umjetnosti. Predavanje je održao direktor zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Milan Pelc, uvaženi hrvatski povjesničar umjetnosti, koji je stručnjak za znanstvenike i predstavnike Bečke škole povijesti umjetnosti koji su u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. stoljeća istraživali hrvatsku umjetničku baštinu.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42176.html

Petnaest studenata Muzičke akademije u Zagrebu sudjelovalo je u ovogodišnjem projektu EUphony orkestar mladih. Na programu završnog koncerta održanog u Grazu 2. ožujka 2017., koji je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., bila su djela Georgea Gershwina, Aarona Coplanda i Claudea Debussya. Kako je bilo u Grazu možete vidjeti u galeriji, a nastup EUphony orkestra mladih možete poslušati i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42174.html

U okviru Godine kulture „Austrija-Hrvatska 2017.“ u hrvatskom se Veleposlanstvu 2. ožujka 2017.g.  održao drugi od pet planiranih koncerata, na kojima se mladi hrvatski umjetnici imaju priliku predstaviti izabranoj bečkoj publici.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41725.html

U sklopu Godine kulture 21. veljače 2017. cjelovečernji koncert u Veleposlanstvu RH u Beču održao je mladi hrvatski pijanist i student bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost Christian Jeličić.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41506.html

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, 16. veljače 2017. održan je prvi Književni salon na kojem je gostovala osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat koja je tom prigodom predstavila svoj roman „Unterstadt“, koji je nositelj četiri književne nagrade, a u prijevodu Reinharda Huljusa objavljen je na njemačkom jeziku. Bečka publika je uživala u ulomcima iz romana koje je autorica čitala u hrvatskom izvorniku, a prevoditeljica Susanne Oros u njemačkom prijevodu.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41374.html

U Beču je 14. veljače 2017., službeno otvorena „Godina kulture Hrvatska-Austrija 2017.“ u Austriji, manifestacija koja je više od poligona za jačanje kulturnih veza jer ima i snažan integracijski karakter. Godina kulture je prigoda je da se kroz kulturu ojačaju veze između Austrije i Hrvatske, rekao je na svečanom otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Godinu kulture zajednički organiziraju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture te austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove. Pod geslom „Zajedno u kulturi“ obje će se zemlje intenzivnije predstaviti u partnerskoj zemlji tijekom cijele 2017. Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu. "Ove godine ćemo imati više od 100 različitih aktivnosti koje će dodatno povezati Hrvate i Austrijance", najavio je ministar Stier, dodajući da je naglasak programa kulturne suradnje bio na ulozi ženskog stvaralaštva u kulturi.

Svečanom otvaranju nazočio je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, a program u čuvenom bečkom jazz klubu „Porgy and Bess“ je vodila Mirna Jukić, austrijska plivačica hrvatskog podrijetla. U glazbenom dijelu su nastupili pjevačica Christiana Uikitza, koja, kao i Mirna Jukić, nosi titulu veleposlanice integracije u Austriji, i gradišćansko-hrvatski band „Coffeeshock company“.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41289.html

U Zagrebu je, 09. veljače 2017., otvorena izložba „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“, kojom je u Hrvatskoj započeo bilateralni projekt „Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije. U sklopu projekta održat će se preko sto manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 7. svibnja 2017.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41319.html

Copyright (c) 1997.- 2017. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana