Beč, 25. svibnja 2017.

U Beču predstavljeni nacionalni glazbeni i glazbeno-scenski festivali u Hrvatskoj


Pomoćnica ministrice kulture dr.sc. Iva Hraste Sočo je 22.5.2017. u prostorijama Veleposlanstva RH u Beču održala predavanje pod nazivom „Glazbeni i glazbeno-scenski festivali u Hrvatskoj“, u sklopu kojega je predstavila četiri nacionalna festivala – Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri i Osorske glazbene večeri.

U zemlji koja svoje gospodarstvo temelji na turizmu, uspješna promidžba kulture putem nacionalnih festivala predstavlja temelj za brendiranje nacije i nacionalne kulture, istaknula je dr. Hraste Sočo. Četiri navedena festivala samo su dio u nizu sličnih manifestacija, koje se svake godine održavaju diljem Hrvatske, a čiji programi sadrže najveća glazbena i glazbeno-scenska ostvarenja hrvatskih i inozemnih autora. Svi festivali, a posebno navedena četiri nacionalna, predstavljaju ne samo marketinško sredstvo za privlačenje domaće i strane publike, nego poligon za hrvatsku autorsku i izvođačku scenu, s posebnim naglaskom na domaće autore kao što su Marin Držić, Luka i Anton Sorkočević, Boris Papandopulo i ostali.

Posebno mjesto među festivalima ipak zauzimaju Dubrovačke ljetne igre, utemeljene 1950., koje su u velikoj mjeri doprinijele brendiranju Dubrovnika kao svjetske kulturne destinacije, dok je Splitsko ljeto prepoznatljivo po postavljanjima opera na otvorenim prostorima. Specifičnost Varaždinskih baroknih večeri su zemlje partneri (ove godine zemlja partner je Mađarska a sljedeće Japan), a VBV se već tradicionalno predstavljaju u Beču (ove godine će se predstavljanje održati u Mađarskom veleposlanstvu u rujnu). Hrvatska glazbena baština poseban je naglasak u programskom osmišljavanju Osorskih glazbenih večeri, što je doprinijelo da se ovaj festival uvrsti kao odredište domaće i strane glazbene publike, zaključno je istaknula dr. Hraste Sočo.