Beč, 06. prosinca 2017.

Tihomil Maštrović i Sibila Petlevski gostovali u Beču

U Beču su u Godini kulture gostovali ugledni hrvatski znanstvenik dr.sc. Tihomil Maštrović i jedna od naših najboljih književnica dr. Sibila Petlevski.

Dr. Tihomil Maštrović je u sklopu predavanja „Vječno šume vode oko Lukorana – Hrvatske teme u književnom opusu Paule von Preradović“ održanom u Hrvatskom centru u Beču u petak, 1.12.2017. predstavio djela spomenute književnice, unuke velikog Petra Preradovića i autorice teksta austrijske himne „Land der Berge“. Dr. Maštrović je uvodno istaknuo kako je Paula von Preradović inspiraciju za gotovo sva svoja prozna djela crpila iz hrvatske prošlosti, hrvatske kulturne baštine i ljepote jadranske obale.  Naglašavajući neupitni hrvatski identitet cijele obitelji Preradović, dr. Maštrović se posebno osvrnuo na roman „Pero i Pava“,  u kojemu je Paola von Preradović opisala tragične događaje iz života svoga djeda Petra von Preradovića i njegove prve supruge. U zbirci pjesama „Dalmatinische Sonette“ (Dalmatinski soneti) von Preradović je opjevala ljepotu jadranske obale, opisujući hrvatsku kulturnu baštinu, ljude i običaje.

Tihomir Maštrović djeluje od 1976. na Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU a u svom dugogodišnjem djelovanju je bio i dekan Hrvatskih studija te glavi ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Posebno je zaslužan za priznanje hrvatskog jezika u Međunarodnoj bibliotečnoj klasifikaciji 2008., čime je dao svoj doprinos međunarodnom priznanju hrvatskoga jezika, što je konačno potvrđeno hrvatskim članstvom u EU i položajem hrvatskog kao službenog jezika EU. 

U bečkom prostoru „Alte Schmiede“ nastupila je 5.12.2017. ugledna hrvatska književnica dr.sc. Sibila Petlevski. Dr. Petleski je u književnom razgovoru predstavila trilogiju „Vrijeme laži“ koja je sadržajem vezana za bečki prostor. U središtu trilogije nalazi se Viktor Tausk, koji je nakon studija prava u Berlinu i Beču počeo djelovati kao sudac. Nakon kratke pravničke karijere početkom 20. stoljeća se opredjeljuje za novinarsku i spisateljsku karijeru, a zbog velikog interesa za psihijatriju i psihoanalizu odlučuje se za studij medicine. U Beču je kratko vrijeme imao vlastitu psihoanalitičku ordinaciju, nakon čega se uključuje u Prvi svjetski rat. Kako je naglasila autorica, trilogija u sebi sadrži psihoanalitičke elemente usmjerene prema samom čitatelju. Romani koji još nisu u potpunosti prevedeni na njemački jezik su u osnovi biografskog karaktera, ali sadrže elemente ostalih književnih rodova kao što su ratni roman, špijunski roman, roman o odrastanju i pseudo-ispovjedni roman. Tausk je u romanima prikazan kao paradigmatska ličnost 20. stoljeća, koji objedinjuje umjetnost i znanost. „Vrijeme laži“ zbog niza tema o kojima se i danas razgovara sa zadrškom nosi podnaslov „Tabu trilogija“. Kako je naglasila autorica, jedna od tema koju trilogija obrađuje je upotreba demokratskih mehanizama u nedemokratske svrhe. Uz navedenu temu, trilogija se dotiče osobnih tabua kao što su seksualnost, religija i pravo na život i smrt.         

Dr. Petleski je hrvatska književnica, pjesnikinja, dramatičarka i redovita profesorica zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti makedonskog podrijetla. Uz spomenutu trilogiju „Vrijeme laži“, koju je predstavila bečkoj publici, do sada je izdala brojne zbirke poezije („Kristali“, „Skok s mjesta“, „Sto aleksandrijskih epigrama“, „Babylon“, „Heavy Sleepers“, „Libitina“ i „Spojena lica“), proze (osim trilogije objavila je još „Francusku suitu“, „Koreografiju patnje“, „Noćni trening“ i „Moj Antonio Diavolo“) i nekoliko drama („Ledeni general“, „Cagliostro Forever“ i „Rimbaud’s House“).