Beč, 01. siječnja 2020.

Svečano otkrivanje kravate na pročelju Veleposlanstva RH u Beču u znak početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman svečano je otkrio  kravatu na pročelju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, čime je simbolično obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.
 
Na poziv ministra vanjskih poslova Republike Austrije Alexandra Schallenberga, ministar Grlić Radman nazočio je Novogodišnjem koncertu u koncertnoj dvorani Wiener Musikverein. Uoči koncerta, ministar se sastao s austrijskom kancelarkom Brigittom Bierlein, švedskim premijerom Stefanom Löfvenom i kolegom ministrom Alexandom Schallenbergom.

Tijekom šestomjesečnog razdoblja Hrvatska će voditi rad Vijeća, gradeći suradnju i dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja. Hrvatsko predsjedanje dolazi u vremenu velikih promjena za Europsku uniju, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa slijedom formiranja novog sastava europskih institucija, kao i izazova koji nosi proces povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Neujednačen gospodarski razvoj, klimatske promjene, pojačane migracije, širenje dezinformacija i rastući populizam neki su od izazova današnjeg svijeta na koje građani s pravom očekuju odgovore. Njih može pružiti samo snažna Europa. U tome je naše jedinstvo i naša najveća snaga. Kako bismo Uniju i dobrobiti koje donosi još više približili građanima poticat ćemo jačanje dijaloga, uključujući kroz Konferenciju o budućnosti Europe. Vodeći se hrvatskim nacionalnim prioritetima, u skladu sa smjernicama novog Strateškog programa Europske unije 2019. – 2024. te naslanjajući se na program Trija, Hrvatska je pripremila šestomjesečni program svog predsjedanja koji počiva na četiri stupa: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Utjecajna Europa. Ta četiri prioriteta objedinjena su u motu „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, koji sažima viziju Europske unije koja djeluje u korist svojih država članica i građana.  

Hrvatsko će predsjedništvo u svome radu uzeti u obzir i strateške dokumente koji će biti usuglašeni između institucija EU-a i program rada nove Europske komisije za 2020. godinu. Ambiciozan, uravnotežen i održiv Višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje 2021. – 2027. preduvjet je za ostvarivanje naših ciljeva. Hrvatsko predsjedništvo zalagat će se za što brže postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će omogućiti pravovremenu provedbu svih politika i programa Unije, u službi daljnje izgradnje što snažnije Europe u svijetu stalnih promjena i izazova.