Beč, 20. listopada 2017.

Sredina listopada obilježena nizom hrvatskih manifestacija u Beču

U sklopu Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017. u bečkom kazalištu Akzent je 15.10. gostovalo i kazalište Kerempuh s predstavom „Ustav Republike Hrvatske“. Kazališna predstava koja obrađuje tematiku međusobne netrpeljivosti u hrvatskom društvu napravljena je po uzoru na istoimeni film, a predstavu potpisuju redatelj Vinko Brešan te autorski duo Ante Tomić i Rajko Grlić. Predstava je pobudila veliki interes kod hrvatske publike s bečkom adresom.

Zagrebačka filharmonija održala je u bečkom Musikvereinu 16.10.2017. koncert pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra. Koncert u čuvenoj bečkoj dvorani treći je ovogodišnji koncert Filharmoničara u Austriji, nakon novogodišnjeg koncerta u Salzburgu i koncerta održanog u bečkom Konzerthausu krajem ožujka u sklopu ciklusa Jeunesse. Turneja Filharmoničara u Austriji nastavljena je dan kasnije u Klagenfurtu.  Nacionalni orkestar izveo je Poskočicu iz Istarske suite Natka Devčića, Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu, op. 102 s violinisticom Elisabeth Kropfitsch i violončelisticom Meehae Ryo u solističkim dionicama i Petu simfoniju u e-molu op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog. Koncert je održan u poslijepodnevnom terminu, u prepunoj Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina.

U ponedjeljak, 16.10. održana je Veleposlasntvu RH u Beču likovno-glazbena večer, u sklopu koje je otvorena izložba skulptura kipara Mate Turića – Mate CROate i održan cjelovečernji koncert studenata glazbe s djelima Dore Pejačević. Umjetnik Turić je izložio 15 kiparskih djela, a izložba će biti otvorena mjesec dana. Mata CROata je do sada ostvario 34 samostalne izložbe, a ovo je treća u inozemstvu, druga u Austriji u Godini kulture. Otvorenje je privuklo brojnu austrijsku i hrvatsku publiku. Cjelovečernji koncert na kojem je troje mladih glazbenika, Ana Marković, Marin Drmać i Christian Jeličić – studenti klavira na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost, brojnoj publici predstavilo djela Dore Pejačević, u sebi sažima dvije temeljne tematske okosnice velikog bilateralnog projekta – žensko stvaralaštvo i integraciju. Mladi glazbenici su izveli niz klavirskih minijatura i jednu sonatu najveće hrvatske skladateljice i tako gotovo integralno predstavili skladateljičin klavirski opus od dvaju ciklusa minijatura skladanih između 1903. i 1905. do kasnog Cvjetnog vrtloga iz 1918. i jednostavačne Sonate br. 2 op. 57. Organizator koncerta je udruga Riječ-boja-ton.

U sklopu ciklusa „Beč kao magnet“, u petak, 20.10. je svečano predstavljena monografija "Zrinjevac intim“ i otvorena izložba autorskih fotografija Božidara Prezelja posvećenih parku Zrinjevac. Cilj izdavanja monografije je da se na poseban način obilježi 140 godina postojanja Zrinjevca. Umjetnik Prezelj već više od 45 godina stanuje na Zrinjevcu i svakodnevno fotografira njegovu ljepotu. Za likovno oblikovanje monografije i postav izložbe zadužen je akademski slikar i grafički dizajner Vinko Pašalić. Organizator izložbe je Hrvatski institut u Beču, a izložba je postavljena pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske, te otvorena do 17. studenoga 2017. u Volkshochschule u devetom bečkom kotaru.