Beč, 19. rujna 2017.

Otvorenje izložbe Zlatka Kesera

U Beču je u utorak, 19. rujna 2017 otvorena izložba s djelima  poznatog suvremenog hrvatskog umjetnika Zlatka Kesera. Izložba je ostvarena u suradnji s Wohninvestom, Udruženjem austrijskih financijskih upravitelja, Društvom revizora i poreznih savjetnika i Veleposlastvom Republike Hrvatske u Beču, a organizirao ju je i postavio ugledni bečki financijski stručnjak, kolekcionar i promicatelj hrvatske umjetnosti Alfred Brogyányi koji je za ovu priliku iz svoje opsežene zbirke pod nazivom „Ars Croatiae“ izdvojio 10 većih Keserovih ulja na platnu koja će do kraja godine krasiti reprezentativan poslovni  prostor Wohinvesta.
Prilikom otvaranja goste je najprije pozdravio  kolekcionar i kustos izložbe Alfred Brogyányi koji se zahvalio domaćinu Wohninvestu  kao i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču koje je ovu  izložbu uvrstilo u program kulturne suradnje Godine kulture Austrija Hrvatska 2017., a koja je još jedan rezultat dugo i plodonosne suradnje s hrvatskim Veleposlanstvom u Beču.  Nakon dr. Brogyányia uzvanicima se obratio izvrši direktor Wohninvesta Robert Fotter koji je predstavio koncept svoje tvrtke  iskazavši zadovoljstvo ovakvim vidom suradnje i na umjetničkom području kojom se omogućuje da umjetnost uđe u poslovne prostore Wohinvesta.  Predstavnica hrvatskog Veleposlanstva u Beču, gospodarska savjetnica Tatjana Mrvoš uvodno je upoznala je posjetitelje s inicijativom Godine kulture 2017. Upoznavši sve prisutne s dosadašnjim projektima  realiziranim u suradanja s kolekcionarom Bogyányiem, istaknula je važnost  njegovog djelovanja za promicanje hrvatske umjetnosti u Austriji kao i promicanje dobrih odnosa s Hrvatskom općenito. Na izlaganje gospodarske savjetnice Mrvoš nadovezao se i  kustos izložbe  Alfred Brogyányi prisjetivši se  prvih dana svog poslovnog boravka u Hrvatskoj i prvih susreta  Hrvatskom i  hrvatskim umjetnicima čiji su ga radovi privukli i  oduševili ponukavši ga na  kolekcionarsku djelatnost. Otkrivši publici mnoge zanimljivosti iz susreta s hrvatskim umjetnicima posebno je istaknuo i opisao susret s umjetnikom Keserom s kojim je razvio duboko razumijevanje i trajno prijateljstvo., a čije su ga slike od prvog trenutka privukle snažnim izričajem koji počiva na elementarnim formama i snažnom koloritu.
Ovom ekskluzivnom predstava nju hrvatske umjetnosti nazočilo je oko 120 gostiju, većinom iz poslovnog i financijskog sektora, među kojima su se našli i mnogi uglednici iz političkog i kulturnog života među kojima i vlp. Johannes  Peterlick iz Kulturne sekcije  austrijskog ministarstva vanjskih poslova kao i rektorica Akademije likovnih umjetnosti Eva Blimlinger.  Večer je protekla u znaku Hrvatske čime su doprinijeli i hrvatski specijaliteti kao i hrvatska glazba za vrijeme otvaranja.