Beč, 11. listopada 2017.

Književno-kazališna večer s Mirom Gavranom

U Hrvatskom veleposlanstvu u Beču je 11.10.2017. u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. organizirano gostovanje hrvatskog književnika Mire Gavrana i njegove supruge glumice Mladene Gavran, koji su brojnoj publici priredili književno-kazališnu večer. Jedan od povoda gostovanja Mire i Mladene Gavran je austrijska nagrada Alois Mock, koja će Miri Gavranu biti uručena do kraja godine. Djela Mira Gavrana prevedena su na 28 jezika – na njemačkom jeziku izišla su do sada četiri romana, koje je objavila izdavačka kuća Seifert Verlag iz Beča (Zaboravljeni sin – Der Engel aus Omorina, Judita – Judit, Krstitelj – Johannes der Taufer, Poncije Pilat – Pontius Pilatus).

Tematski se književni dio večeri sastojao od predstavljanja troje romana: „Nekoliko ptica i jedno nebo“, „Kafkin prijatelj“ i „Ljeto za pamćenje“. Roman „Nekoliko ptica i jedno nebo“ je deseti roman Mire Gavrana a obrađuje lik i djelo fra Didaka Buntića, koji je u hrvatskoj povijesti ostao upamćen jer je organizirao spašavanje nekoliko tisuća djece iz Hercegovine u Slavoniju i Srijem za vrijeme Prvog svjetskog rata. Drugi roman kojeg je Miro Gavran predstavio bečkoj publici je „Kafkin prijatelj“, koji obrađuje prijateljstvo dvojica pisaca – Maxa Broda i Franza Kafke. Roman čija se radnja odvija u nekoliko europskih gradova uvodi i ženske likove koji dodatno zakompliciraju odnos dvojice prijatelja, a također je naišao na odličan odaziv kod publike – preveden je na slovački, češki, nizozemski i albanski jezik.  Treći roman Mre Gavrana predstavljen publici u Veleposlanstvu je “Ljeto za pamćenje“  - roman zabavne tematike koji opisuje događaje umirovljenika koji nakon što postane udovac ponovno susreće svoju ljubav iz srednjoškolskih dana.

U nastavku je slijedio kazališni dio večeri, u kojem je Mladena Gavran izvela dva ulomka iz monodrame „Najluđa predstava na svijetu“, koju je za svoju suprugu napisao Miro Gavran. I glumica i autor teksta su u razgovoru s publikom potvrdili kako je ključ suradnje dvoje umjetnika ključan za uspjeh izvedbe.