Godina kulture Hrvatska – Austrija

„Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ je bilateralni projekt koji dvije zemlje organiziraju s ciljem jačanja kulturnih, ali i političkih i gospodarskih veza. Više o Godini kulture možete naći u elektronskoj verziji brošure, koja sadrži program manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Napominjemo da je program podložan promjenama i nadopunama.

Ovdje možete pročitati i preuzeti brošuru na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Mezzosopranistica Sandra Wigh Hrašćanec predstavila je u okviru koncerta pod nazivom „Žene u glazbi romantizma“, održanog u četvrtak, 20.4.2017. u Svečanoj dvorani vijećnice 18. kotara u Beču, skladbe rođene Bečanke Luise Erdödy Lios i hrvatske skladateljice Dore Pejačević, kao i pjesme Richarda Wagnera posvećene Mathildi Wesendock. Uz Sandru Wigh Hrašćanec na koncertu su nastupili pijanist Yu Chen i violinistica Qian Liu.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42499.html

U galeriji Heinl/Kunstforum  u Tullnu je u srijedu, 19.4.2017. g. u okviru Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017. otvorena izložba vukovarskog slikara, kipara, pjesnika i branitelja Dubravka Duića-Dunje. Izložbu je organizirala  Hrvatska katolička zajednica Sv. Stjepan iz Tullna na čelu s predsjednikom Franjom Raštigorcem, a nakon pozdravnih riječi ravnatelja galerije  Karla Heinla otvorio ju je gradonačelnik Tullna Peter Eisenschenk zajedno s veleposlanicom RH dr. sc. Vesnom Cvjetković  uz nazočnost  uglednih gostiju iz kulturnog i društvenog života Tullna,  Donje Austrije i Beča.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/u-tullnu-utvorena-izlozba-dubravka-duica-dunje,42394.html

U okviru Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.g. u Beču je u petak, 7. travnja 2017. gostovala prof.dr.sc. Leonida Kovač, prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Akademije likovnih umjetnosti i viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Prof. Kovač je u bečkoj Palais Porcia održala predavanje i vođenje kroz izložbu djela slikarice Naste Rojc.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/leonida-kovac-nasta-rojc-i-nase-vrijeme,42286.html

U okviru Godine kulture Austrija- Hrvatska 2017.g. u Beču je u petak, 7. travnja 2017. gostovala prof.dr.sc. Leonida Kovač, koja je u bečkoj Palais Porcia održala predavanje i vođenje kroz izložbu djela slikarice Naste Rojc.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42286.html

U Uredu saveznog kancelara Republike Austrije je 5.4. predstavljen projekt Rijeka 2020 - europska prijestolnica kulture. Projekt predstavljanja Rijeke 2020, koji je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija, se realizirao uz potporu Grada Rijeke u suradnji s Uredom saveznog kancelara RA. Manifestacija je u prvom redu bila namijenjena austrijskoj stručnoj publici, posebno imajući u vidu da se istoga dana u Beču održala pripremna radionica za austrijske gradove kandidate za prijestolnicu kulture 2024.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42261.html

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i austrijski ministar kulture, ustava i medija Thomas Drozda otvorili su 30. ožujka 2017. u palači Porcia u Beču izložbu "Hommage a Nasta Rojc" naglasivši izvrsne i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije posebice u kulturi i umjetnosti. Izložba te izuzetne slikarice prve polovice 20. stoljeća otvorena je u nazočnosti brojnih predstavnika austrijskog kulturnog, diplomatskog, medijskog života te Hrvata koji žive i rade u Austriji, a održava se u sklopu godine kulture "Austrija-Hrvatska 2017". Uz dvoje ministara, prisutnima  su se obratili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić.

Više: http://at.mfa.hr/hr/vijesti-i-najave/,42119.html

U ponedjeljak 27.3. u velikoj dvorani bečkog Konzerthausa nastupila je Zagrebačka filharmonija: koncert je održan kao jedna od najreprezentativnijih manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., a u sklopu ciklusa Jeunesse 2016/17. Orkestrom je ravnao poznati kineski dirigent Muhai Tang, a solistica na klaviru je bila austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42177.html

Od 21. do 27. ožujka ove se godine u Beču po peti put održao Filmski festival LET'S CEE, koji je specijaliziran za filmove srednje i istočne Europe. Ove je godine na festivalu prikazano ukupno 140 filmova, a uz nekoliko reprezentativnih kino dvorana u Beču (Kino Urania, Actor's Studio, Village cinema Wien Mitte, Artis International, Breitenseer Lichtspiele), ovogodišnji filmski festival održao se i u Grazu i Villachu. Praksa festivala je da se filmovi prikazuju na izvornim jezicima s engleskim ili njemačkih titlovima.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42175.html

U petak, 17. ožujka 2017. u austrijskom gradu Steyru održana je manifestacija „Istra kroz glazbu i književnost“. Riječ je o još jednoj u nizu promociji Hrvatske u sklopu Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.

Više: http://at.mfa.hr/hr/vijesti-i-najave/,41927.html

Svestrani umjetnik Mate Matišić gostovao je 4. i 5. ožujka 2017. u Beču. U subotu 4.3. je u Hrvatskom centru održao koncert i prezentaciju o svom umjetničkom stvaralaštvu, što je poslužilo kao izvrstan uvod u gostovanje Gradskog kazališta Komedija s Matišićevom predstavom „Bljesak zlatnog zuba“ u bečkom Theateru Akzent u nedjelju, 5. ožujka. Matišić je autor nekoliko najuspješnijih hrvatskih dramskih tekstova i filmskih scenarija novijeg doba, a uz to sklada filmsku glazbu i svira nekoliko instrumenata.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41675.html

U organizaciji Austrijskog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Beču, u Veleposlanstvu RH u Beču je 9.3.2017. održano predavanje pod nazivom Bečka škola povijesti umjetnosti i hrvatska znanost o umjetnosti. Predavanje je održao direktor zagrebačkog Instituta za povijest umjetnosti dr. sc. Milan Pelc, uvaženi hrvatski povjesničar umjetnosti, koji je stručnjak za znanstvenike i predstavnike Bečke škole povijesti umjetnosti koji su u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. stoljeća istraživali hrvatsku umjetničku baštinu.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42176.html

Petnaest studenata Muzičke akademije u Zagrebu sudjelovalo je u ovogodišnjem projektu EUphony orkestar mladih. Na programu završnog koncerta održanog u Grazu 2. ožujka 2017., koji je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017., bila su djela Georgea Gershwina, Aarona Coplanda i Claudea Debussya. Kako je bilo u Grazu možete vidjeti u galeriji, a nastup EUphony orkestra mladih možete poslušati i u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,42174.html

U okviru Godine kulture „Austrija-Hrvatska 2017.“ u hrvatskom se Veleposlanstvu 2. ožujka 2017.g.  održao drugi od pet planiranih koncerata, na kojima se mladi hrvatski umjetnici imaju priliku predstaviti izabranoj bečkoj publici.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41725.html

U sklopu Godine kulture 21. veljače 2017. cjelovečernji koncert u Veleposlanstvu RH u Beču održao je mladi hrvatski pijanist i student bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost Christian Jeličić.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41506.html

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, 16. veljače 2017. održan je prvi Književni salon na kojem je gostovala osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat koja je tom prigodom predstavila svoj roman „Unterstadt“, koji je nositelj četiri književne nagrade, a u prijevodu Reinharda Huljusa objavljen je na njemačkom jeziku. Bečka publika je uživala u ulomcima iz romana koje je autorica čitala u hrvatskom izvorniku, a prevoditeljica Susanne Oros u njemačkom prijevodu.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41374.html

U Beču je 14. veljače 2017., službeno otvorena „Godina kulture Hrvatska-Austrija 2017.“ u Austriji, manifestacija koja je više od poligona za jačanje kulturnih veza jer ima i snažan integracijski karakter. Godina kulture je prigoda je da se kroz kulturu ojačaju veze između Austrije i Hrvatske, rekao je na svečanom otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Godinu kulture zajednički organiziraju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture te austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove. Pod geslom „Zajedno u kulturi“ obje će se zemlje intenzivnije predstaviti u partnerskoj zemlji tijekom cijele 2017. Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu. "Ove godine ćemo imati više od 100 različitih aktivnosti koje će dodatno povezati Hrvate i Austrijance", najavio je ministar Stier, dodajući da je naglasak programa kulturne suradnje bio na ulozi ženskog stvaralaštva u kulturi.

Svečanom otvaranju nazočio je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, a program u čuvenom bečkom jazz klubu „Porgy and Bess“ je vodila Mirna Jukić, austrijska plivačica hrvatskog podrijetla. U glazbenom dijelu su nastupili pjevačica Christiana Uikitza, koja, kao i Mirna Jukić, nosi titulu veleposlanice integracije u Austriji, i gradišćansko-hrvatski band „Coffeeshock company“.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41289.html

U Zagrebu je, 09. veljače 2017., otvorena izložba „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“, kojom je u Hrvatskoj započeo bilateralni projekt „Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije. U sklopu projekta održat će se preko sto manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 7. svibnja 2017.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41319.html