Godina kulture Hrvatska – Austrija

„Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ je bilateralni projekt koji dvije zemlje organiziraju s ciljem jačanja kulturnih, ali i političkih i gospodarskih veza. Više o Godini kulture možete naći u elektronskoj verziji brošure, koja sadrži program manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Napominjemo da je program podložan promjenama i nadopunama.

Ovdje možete pročitati i preuzeti brošuru na hrvatskom i njemačkom jeziku.

U petak, 17. ožujka 2017. u austrijskom gradu Steyru održana je manifestacija „Istra kroz glazbu i književnost“. Riječ je o još jednoj u nizu promociji Hrvatske u sklopu Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41927.html

Svestrani umjetnik Mate Matišić gostovao je 4. i 5. ožujka 2017. u Beču. U subotu 4.3. je u Hrvatskom centru održao koncert i prezentaciju o svom umjetničkom stvaralaštvu, što je poslužilo kao izvrstan uvod u gostovanje Gradskog kazališta Komedija s Matišićevom predstavom „Bljesak zlatnog zuba“ u bečkom Theateru Akzent u nedjelju, 5. ožujka. Matišić je autor nekoliko najuspješnijih hrvatskih dramskih tekstova i filmskih scenarija novijeg doba, a uz to sklada filmsku glazbu i svira nekoliko instrumenata.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41675.html

U okviru Godine kulture „Austrija-Hrvatska 2017.“ u hrvatskom se Veleposlanstvu 2. ožujka 2017.g.  održao drugi od pet planiranih koncerata, na kojima se mladi hrvatski umjetnici imaju priliku predstaviti izabranoj bečkoj publici.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41725.html

U sklopu Godine kulture 21. veljače 2017. cjelovečernji koncert u Veleposlanstvu RH u Beču održao je mladi hrvatski pijanist i student bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost Christian Jeličić.

Više na: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41506.html

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, 16. veljače 2017. održan je prvi Književni salon na kojem je gostovala osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat koja je tom prigodom predstavila svoj roman „Unterstadt“, koji je nositelj četiri književne nagrade, a u prijevodu Reinharda Huljusa objavljen je na njemačkom jeziku. Bečka publika je uživala u ulomcima iz romana koje je autorica čitala u hrvatskom izvorniku, a prevoditeljica Susanne Oros u njemačkom prijevodu.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41374.html

U Beču je 14. veljače 2017., službeno otvorena „Godina kulture Hrvatska-Austrija 2017.“ u Austriji, manifestacija koja je više od poligona za jačanje kulturnih veza jer ima i snažan integracijski karakter. Godina kulture je prigoda je da se kroz kulturu ojačaju veze između Austrije i Hrvatske, rekao je na svečanom otvaranju potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Godinu kulture zajednički organiziraju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture te austrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove. Pod geslom „Zajedno u kulturi“ obje će se zemlje intenzivnije predstaviti u partnerskoj zemlji tijekom cijele 2017. Hrvatske institucije pripremaju u Austriji brojne manifestacije iz različitih područja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva koje će trajati cijele godine, od siječnja do prosinca, a težište „Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ bit će na ženskom stvaralaštvu. "Ove godine ćemo imati više od 100 različitih aktivnosti koje će dodatno povezati Hrvate i Austrijance", najavio je ministar Stier, dodajući da je naglasak programa kulturne suradnje bio na ulozi ženskog stvaralaštva u kulturi.

Svečanom otvaranju nazočio je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, a program u čuvenom bečkom jazz klubu „Porgy and Bess“ je vodila Mirna Jukić, austrijska plivačica hrvatskog podrijetla. U glazbenom dijelu su nastupili pjevačica Christiana Uikitza, koja, kao i Mirna Jukić, nosi titulu veleposlanice integracije u Austriji, i gradišćansko-hrvatski band „Coffeeshock company“.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41289.html

U Zagrebu je, 09. veljače 2017., otvorena izložba „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“, kojom je u Hrvatskoj započeo bilateralni projekt „Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture RH, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije. U sklopu projekta održat će se preko sto manifestacija u Austriji i Hrvatskoj. Izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 7. svibnja 2017.

Više: http://at.mvep.hr/hr/vijesti-i-najave/,41319.html