Salzburg, 10. prosinca 2017.

Hrvatske udruge u Salzburgu pripremile bogat adventski program

Hrvatske udruge iz Salzburga pripremile su bogat program koji traje tijekom cijelog prosinca i u sklopu kojeg su brojnoj austrijskoj i hrvatskoj publici predstavile nekoliko renomiranih hrvatskih ansambala.  

Na središnjem gradskom trgu u Salzburgu u sklopu adventskog programa u organizaciji udruge „Hrvatski san“ nastupaju tri hrvatska ansambla. Dana 8.12. nastupilo je Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Petar Zoranić“ iz Zadra, 9.12. je brojnu publiku razveselio nastup Ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“ iz Zagreba dok 16.12. nastupa dubrovačka klapa „Kaše“. Sva tri nastupa organizirana su u sklopu Godine kulture Hrvatska-Austrija i različitim vokalnim repertoarom – od klasike do tradicijske glazbe Slavonije i Dalmacije – na najbolji način predstavljaju hrvatsku glazbenu baštinu.

HPGD „Zoranić“ iz Zadra aktivno djeluje već preko sto godina, točnije od 1908. godine, kada se amaterska pjevačka sekcija odvojila od zadarske podružnice Hrvatskog društva Sokol. Upravo je godina osnutka bila presudna za ime koje nosi jedan od najvećih zadarskih glazbenih brandova – 1908. godine obilježavala se četiristota obljetnica rođenja Petra Zoranića, autora prvog hrvatskog romana „Planine“, također Zadranina. Aktivnosti društva kratko su bile ometene Prvim i Drugim svjetskim ratom, dok za vrijeme Domovinskog rata „Zoranić“ nije prestajao s radom. Danas zbor djeluje kao društvo amatera, koje u jednakoj mjeri njeguje hrvatsku i stranu glazbenu zborsku baštinu.

Pjevačice ansambla „Zwizde“ koji čuva tradiciju slavonskog pjevanja su austrijskoj publici uz napjeve s područja hrvatskog istoka predstavile i modne etno-kreacije, djela modnih dizajnerica Petre Petričec, Gordane Zucić i Tatjane Balaž-Jurišić. Ansambl djeluje već preko deset godina, a sastoji se od mladih pjevačica koje su u Zagreb došle iz Slavonije, Srijema, Baranje i Bačke, u pravilu zbog studija. Djevojke već imaju snimljeni nosač zvuka „Op lonci lončići“ u izdanju Croatia Recordsa. Ansambl njeguje šokačko pjevanje koje se osim u Slavoniji nailazi i u Bosanskoj Posavini i u Mađarskoj. „Zwizde“ su hrvatsku vokalnu tradiciju predstavljale diljem Europe i svijeta, između ostalog i u Seulu u Republici Koreji. Dubrovačka klapa „Kaše“ ime je dobila po čuvenom lukobranu koji se nalazi u staroj gradskoj luci i također djeluje preko deset godina. U prvom redu njeguju tradicijsku glazbu dubrovačkog područja, proširujući standardan klapski repertoar i na glazbenu tradiciju koja se u Gradu njegovala stoljećima. Svoj prvi značajniji nastup ostvarili su na Večeri mješovitih klapa u Opuzenu 2011. g., gdje su  osvojili treću nagradu stručnog povjerenstva, a nekoliko su puta nastupili i na čuvenom Omiškom festivalu klapa.

Osim bogatog programa udruge „Hrvatski san“, u Salzburgu je u subotu, 9.12. održana Božićna proslava Hrvatskog centra i Hrvatske katoličke župe Salzburg. U sklopu Božićne proslave također je predstavljena bogata hrvatska tradicijska glazbena baštine, i to od strane četiriju ansambala – KUD-a Jankovci iz Starih Jakovaca, KUD-a Kvirin iz Linza, KUD-a Ruža Hrvatska iz St. Johanna im Pongau i banda VIS Jukić iz Sarajeva. Proslava je okupila veliki broj Hrvata iz pokrajine Salzburg i cijele Austrije, a VIS Jukić je nastupio i u sklopu nedjeljne mise 10.12. u crkvi sv. Andrije u Salzburgu, u kojoj se redovito održavaju mise na hrvatskom jeziku i u sklopu koje djeluje Hrvatska katolička misija Salzbug. Zvijezde večeri bili su članovi KUD-a Jankovci iz Vukovarsko-srijemske županije: Društvo organizirano djeluje od 1970. godine, iako je glazbena tradicija u selu njegovana i ranije. Redovito nastupaju na Vinkovačkim jesenima i ostalim smotrama folklora diljem zemlje i inozemstva.