Beč, 18. listopada 2017.

Otvorenje izložbe Nives Kavurić-Kurtović u Beču

U srijedu, 18. listopada 2017. u galeriji Bildraum 07 u Beču otvorena je velebna izložba remek djela jedne od najvećih hrvatskih umjetnica, akademkinje Nives Kavurić-Kurtović iz privatne  zbirke austrijskog  kolekcionara  Alfreda Brogyanyija.

Četrnaest slika, od toga četiri velikog formata, predstavljaju samo jedan mali djelić cjelovitog stvaralačkog opusa umjetnice koja je preminula lani, a bila je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti i članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložbu su otvorile pomoćnica hrvatske ministrice kulture za međunarodnu suradnju Iva Hraste-Sočo i voditeljica Sektora za kulturu u austrijskom  Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove, veleposlanica Teresa Indjein.

„Za ovaj izložbeni postav prvenstveno  moramo zahvaliti dr. Alfredu Brogyanyiju, austrijskom kolekcionaru i strasnom ljubitelju umjetnosti  koji ima jednu od najvećih zbirki  suvremene  hrvatske  umjetnosti s više od 400 djela naših autora“ rekla je Hraste-Sočo, naglasivši kako je Brogyanyi značajan promotor Hrvatske i njene kulturne baštine u Austriji i šire.  Dodala  je kako je bečka izložba zapravo  „Hommage na umjetnicu“,  koja spada u poznate  Hrvatice koje su mijenjale naš svijet.

Dodala je kako su upravo žene u središtu projekta  Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017, u čijem je sklopu otvorena i ova izložba.  Zahvalila je  austrijskom  Ministarstvu  za Europu, integraciju i vanjske poslove  i  Veleposlanstvu  RH u Austriji te nadležnim  hrvatskim i austrijskim ministarstvima i institucijama, te udrugama i pojedincima na plodonosnoj suradnji.

Ustvrdivši kako se doista radi o predivnoj izložbi, veleposlanica Indjein je rekla da su austrijska i hrvatska povijest i kultura dio zajedničke povijesti, te da Austrijanci Hrvate smatraju svojim susjedima, iako nemaju zajedničku granicu.

„Zahvaljujući  sjajnim kulturnim odnosima između naše dvije zemlje, koje će dodatno ojačati i Godina kulture između Austrije i Hrvatske, hrvatska je kultura postala nezaobilazna. Potvrda tome su brojni hrvatski umjetnici koji se ovdje u Beču, ali i u drugim austrijskim gradova smiješe s plakata i panoa nudeći da pokažu što znaju i mogu“, istaknula je. Zahvalila je veleposlanici dr. Cvjetković na profesionalnoj i prijateljskoj suradnji, a vlasniku zbirke i kuratoru izložbe Brogyanyiju na njegovanju i unapređenju austrijsko-hrvatskih kulturnih odnosa.

Dr. Brogyanyi je govorio o svojim osobnim susretima s hrvatskom slikaricom Nives Kavurić-Kurtović i razlozima zašto ga je oduševila kao osoba i umjetnica.  Naglasio je njen prepoznatljivi likovni  rukopis koji pripada  vrhuncima hrvatske suvremene umjetnosti. Izložbi su bili nazočni brojni austrijski i hrvatski politički , kulturni i drugi javni  djelatnici.