Beč, 29. rujna 2017.

U Beču gostovala Milana Vuković Runjić

U petak, 29.9.2017. je u Veleposlanstvu RH u Beču gostovala hrvatska spisateljica Milana Vuković Runjić. Povod gostovanja Milane Vuković Runjić u okviru Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017. bio je njezin roman „Hotel u oblacima 1914.“ koji tematizira početak Prvog svjetskog rata, ali i činjenica da je žensko stvaralaštvo u Hrvatskoj i Austriji jedan od naglasaka Godine kulture.

Razgovor s Milanom Vuković Runjić, kojeg je vodio Domagoj Marić iz Veleposlanstva RH u Beču, tematski je bio podijeljen u tri bloka, u kojima je bilo riječi o autorskoj, izdavačkoj i javno-političkom djelovanju gošće književne tribine. Milana Vuković Runjić rođena je 1970., a u rodnom Zagrebu je diplomirala i magistrirala komparativnu književnost. Ukupno je objavila preko dvadeset zbirka poezije, proze i eseja, među kojima osim spomenute fascinacije Prvim svjetskim ratom Vuković Runjić u svojim romanima obrađuje svakodnevne teme iz života prosječnog Hrvata, s naglaskom na stigmatizirane skupine, kao što su – kako je naglasila autorica – samohrani očevi, što je tema njezinog romana kojeg je pisala uz pomoć sedmogodišnje kćeri. Posebno oduševljenje među likovima iz hrvatske književnosti Vuković Runjić gaji za Matoša, koji se kao lik pojavljuje u nekoliko njezinih romana, pa tako i u „Hotelu u oblacima“. Roman koji se osvrće na povijesno okruženje pred austro-ugarski ultimatum Srbiji nakon atentata u Sarajevu tj. političko-društvenu klimu pred izbijanje rata u središte radnje stavlja nekoliko protagonista koji se u romanu susreću i obračunavaju na različite načine.

Osim romana i poezije, s kojom je Milana Vuković Runjić započela književnu karijeru, u hrvatskoj je javnosti poznata kao i autorica kolumni. Od hrvatskih je kolumni autorica istaknula onu u novinama „24 sata“ nazvanu „Draga Milana“, u kojoj je od čitatelja dobivala najrazličitije upite, koji su joj, kako je priznala, služili i kao inspiracija za književna djela. Izdavaštvo u Hrvatskoj je prema Vuković Runjić u dosta lošem stanju, uslijed sve manjeg čitanja i razvoja novih tehnologija. Konačno se autorica osvrnula i na svoj politički angažman u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i obećala brojnoj bečkoj publici u Veleposlanstvu RH u Beču da njezina nova funkcija neće utjecati na pisanje i objavljivanje novih djela.