Beč, 26. rujna 2017.

U Beču obilježen Europski dan jezika

U Beču je 26.9.2017. tradicionalno obilježen Europski dan jezika. Radi se o manifestaciji koju je iniciralo Vijeće Europe 2001. godine, s ciljem isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturnog karaktera projekta europske integracije. Središnja manifestacija Europskog dana jezika održana je 26.9. u Predstavništvu EK u Beču s početkom u 19 sati, u sklopu koje su predstavnici veleposlanstava i kulturnih instituta čitali odabrani ulomak iz dječjeg romana Pipa Duga Čarapa švedske spisateljice Astrid Lindgren na nacionalnim jezicima.  

Kao i prošle godine,  kada je na obilježavanju Europskog dana jezika svoje mjesto prvi put našao gradišćanski hrvatski kao regionalna varijanta hrvatskog jezika, i ove godine je na središnjem djelu manifestacije uz standardni hrvatski jezik bio predstavljen i gradišćanski hrvatski. Ulomak su čitali gradišćansko-hrvatska književnica Ana Šoretić i Domagoj Marić iz VRH Beč. Ukupno je na središnjem dijelu manifestacije predstavljeno 35 europskih jezika.

Dio središnje manifestacije sačinjavalo je i izlaganje prof.dr. Eve Vetter s Bečkog sveučilišta o ulozi romana Pipi Duga Čarapa u svjetskoj književnosti. Jedan od najpoznatijih dječjih romana je nastao 1945. godine i po svojoj je tematici revolucionaran i danas, a posebno u kontekstu zadnje godine Drugog svjetskog rata. Roman u kojem je glavni lik djevojčica koja živi sama, suprotstavlja se pravilima društva i ima ogromnu snagu poslužio je kao jedan po pokretača feminističkog pokreta, naglasila je dr. Vetter. U sklopu večeri izveden je i kratki igrokaz na temu Pipi Duge Čarape u izvedbi Talijanskog kulturnog instituta u Beču. U poslijepodnevnom programu Europskog dana jezika Predstavništvo EK je za djecu priredilo četiri različite radionice, od kojih je jednu vodila članica hrvatske zajednice u Beču Tatjana Šehić. Obilježavanje Europskog dana jezika bila je jedna od manifestacija Godine kulture Hrvatska-Austrija 2017.